Yaşam Kalitesi Nedir?

Yaşam Kalitesi Nedir?

Mart 9, 2021 Röportaj 0

Yaşam Kalitesi Nedir?

Yaşam kalitesi kavramını, özelliklerle son yıllarda sıklıkla duyuyoruz. Peki, bu kavramın ne olduğunu gerçekten biliyor muyuz?

Bülent Liçis ile her bireyi ilgilendiren ve mutlu bir hayat yaşayabilmemiz için gerekli olan bu kavramı konuştuk. Bülent Liçis, bunun yeni bir kavram olmadığını ve neredeyse 100 yıl öncesine dayandığını söylüyor.

Politikacıların da bir ülkedeki yaşam kalitesini iyileştirme sözü verdiklerinde bu fikirden sıklıkla yararlanmayı sevdiklerini belirten Bülent Licis, şunları kaydediyor: “Yaşam kalitesi denen şeyin ne olduğu konusunda hala tartışmalar ve anlaşmazlıklar var.

Terimin iyi bilinen ve en yaygın açıklamasını Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şu şekilde ifade ediyor: Yaşam kalitesi, bir kişinin, içinde yaşadığı kültür, değer sistemleri, hedefleri, beklentileri, standartları ve endişeleri ile ilgili olarak yaşamdaki konumuna ilişkin öznel algısıdır.

Bu biraz yanıltıcı gelebilir, ancak tam olarak ‘bir kişinin yaşamdaki konumlarına ilişkin öznel algısı’ cümlesi aradığımız cevabı veriyor.

Biraz daha basit olarak, her bireyin refahı, kişisel hedeflerinin ve beklentilerinin gerçekleştirilmesi hakkındaki öznel algısı olarak da tanımlanabilir.

Farklı alanlarda bireysel fikirlerinize ne kadar yaklaşırsanız ve kendinizi ne kadar mutlu hissederseniz, yaşam kaliteniz o kadar yüksek olur.

Yaşam kalitesine ve refaha katkıda bulunan finansal güvenlik, yaşam alanı veya tüketim malları gibi pek çok maddi yönler vardır.

Öte yandan, birçok insan için yaşam kalitesi açısından oldukça önemli olan soyut faktörler de vardır. Sağlık, eğitim, kariyer, sosyal durum, deneyimler ve anılar bu soyut faktörlerden sadece bazılarıdır. Bu faktörler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kişilerin seçimleri ne olursa olsun, kaliteli yaşamak bir insanın mutluluğunu ve hayata bakışını temelden etkileyen en önemli etkendir. Bu nedenle, herkesin yaşam kalitesini nasıl arttıracağı konusunda düşünmesi ve kendi standartlarına ulaşması için çaba göstermesi gerekir.”

 

Bülent Liçis Hakkında

Deniz Mutlu:

0 Comments

düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz

Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Bir yanıt yazın