Bülent Liçis’ten Üretkenliği Arttırmanın Kolay Yolları

Bülent Liçis’ten Üretkenliği Arttırmanın Kolay Yolları

Şubat 26, 2021 Röportaj 0

Bülent Liçis’ten Üretkenliği Arttırmanın Kolay Yolları

Bazı insanlar, daha verimli olmak için neredeyse hayatlarının her saatini çalışmaya adarlar ve bu şekilde üretkenliği arttırdıklarını düşünürler. Ünlü iş insanı Bülent Liçis ise, bu durumun üretkenliği arttırmayacağını dile getiriyor. Bülent Liçis’e göre, ne çalışma saatinin fazlalığı ne de aynı anda pek çok işle meşgul olmak, verimli çalışmaya yardımcı olmak için gerçek faktörler değildir. Araştırmalar da bu görüşü destekliyor: İş yoğunluğunun artması, yalnızca işyerinde aşırı yük yaratır ve stresi arttırır. Verimliliği gerçekten nasıl arttırabileceğinizi, bunun neden bu kadar önemli olduğunu ve üretkenliği hesaplamak için hangi basit formülü kullanılabileceğinizi öğrenmek çok önemlidir.

Peki, verimliliğinizi adım adım nasıl arttırabilirsiniz?

Net öncelikler belirleyin

Net öncelikler belirleyen ve bunları tutarlı bir şekilde takip eden kişiler, çok daha fazla başarılı olur.

Bu nedenle, günlük bazda anlamlı öncelikler belirlemek için bir sistem veya bir özyönetim yöntemi oluşturmalısınız. Sonrasında ise, görevlerinizi bu sisteme uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz.

Yapılacaklar listeleri oluşturun

Yapılacaklar listesi, kullanımı ve uygulaması kolay bir yöntemdir. Neyin (hala) yapılması gerektiğini ve neyin başarıldığını takip etmede büyük ölçüde yardımcı olur. Bu nedenle, verimlilik arttırma konusunda çok büyük etkisi bulunmaktadır.

Ertelemeyi önleyin

İstemediğimiz görevleri, çoğu zaman erteleme eğiliminde oluruz. Ancak, düzenli olarak ertelemek en büyük üretkenlik katillerinden biridir. Ertelemekten vazgeçmek, genellikle büyük zorlukları daha küçük görevlere bölmeye yardımcı olur. Başarılı deneyimler daha hızlı gerçekleşir ve başlamak daha kolaydır.

Önceden planlayın

Planlama eksikliği ve kötü sürprizler, üretkenliği engelleyebilir. Bu yüzden sadece günlük bir plan değil, en önemli hedefler ve görevler için haftalık hatta aylık bir plan oluşturmalısınız: Ne yapılmalı? Hangi ön koşulların oluşturulması gerekiyor? Kim ne için çalışıyor?

Ayrıntılı bir iş planı ile daha iyi bir yapı ve organizasyon sağlarsınız. Bu da üretkenliği arttırmaya yardımcı olur.

Fikirleri yazın

Fikirleri yazmak için iki iyi neden vardır: Birincisi, unutmanızı engeller. İkincisi ise, notlar düşüncelerin sıralanmasına, derecelendirilmesine veya önceliklendirilmesine yardımcı olur.

Ek olarak, düşüncelerinizi kağıdın bir tarafına yazarak mevcut görev için kafanızı tekrar serbest bırakabilirsiniz.

Verimli zamanınızı ayarlayın

En iyi ne zaman çalışıyorsunuz ve özellikle hangi vakitlerde üretkensiniz? Bunun cevabı her çalışan için farklı olabilir. Bazıları sabahın erken saatlerinde motive olur ve daha verimli çalışır. Diğerleri ise, sadece gün içinde harekete geçerek öğleden sonra zirveye çıkıyor olabilir. Kronobiyolojinizi biliyorsanız, onu iş gününüz için kullanabilir ve böylece verimliliğinizi arttırabilirsiniz.

Zamanı sınırlandırın

Zaman sınırlaması, zaman yönetimine kadar uzanır ve görevlerin daha iyi yapılandırılmasına yardımcı olur. Çalışmaya başlamadan önce her görev için bir zaman çerçevesi oluşturun.

Zaman kaybetmemek için onları olabildiğince yakından takip edin. Bu, zamanı ve görevleri dengelemenize yardımcı olarak, daha üretken olmanıza olanak tanır.

Çoklu görevi durdurun

Çoklu görev sizi daha üretken kılmaz ve çoğu zaman işe yaramaz. Aynı anda on şey yapmaya çalışırsanız, hiçbirini doğru yapmazsınız ve nihayetinde işleriniz daha uzun sürer. Hata oranı da kanıtlanabilir şekilde artar.

Yetki vermeyi öğrenin

Her görevi kendi başınıza yapmaya çalışmak ne verimli ne de akıllıcadır. Belki bir iş arkadaşınız, yapılması gereken iş için çok daha yetkindir. Görevleri etkili bir şekilde devretmeyi öğrendikçe, otomatik olarak daha üretken hale gelirsiniz.

Dikkat dağıtıcı unsurları azaltın

Dikkatimiz dağıldığında çok fazla üretken olamayız. Üretkenliği arttırmak istiyorsanız, dikkat dağıtıcı unsurları kendinizden uzaklaştırmanız gerekir. E-postalarınızı sessize alabilir, telefonunuzu kapatabilir ya da diğer dikkat dağıtıcı unsurları engelleyebilirsiniz. Önemli olan, elinizdeki göreve konsantre olabilmenizdir.

 

Bülent Liçis Hakkında

Deniz Mutlu:

0 Comments

düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz

Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Bir yanıt yazın