Sosyal Medya Söylenildiği Kadar Zararlı Mı?
Sosyal Medya Söylenildiği Kadar Zararlı Mı?
Sosyal medyanın yararı ve zararı üzerine başarılı iş insanı Bülent Liçis ile kısa bir söyleşi.
Sosyal medya dünyanın birbirine en uzak iki noktası arasındaki mesafeyi dahi tek tuşa indirgemeyi başardı. Kanadalı iletişim kuramcısı Marshall McLuhan ise bunu daha 60’lı yıllarda öngörerek dünyanın küresel bir köye dönüşeceğini dile getirdi.
Peki sosyal medyanın zararlı olduğu, insanlığa faydadan çok zarar sağladığı ne kadar doğru? İnsanlık tarihinin başlangıcından itibaren her yenilik şeytan işi olarak kabul edildi. İnsanoğlu başlangıçta anlayamadığı her şeyi, iyi veya kötü kavramlarla ötekileştirdi, kendine ait olmayan dışarıdan bir güç olarak gördü. Öyle ki ‘şeytanın icadı’ diye bir kavram oluştu. Konu sosyal medya olduğunda da belki de atalarımızdan gelen bu içgüdüyle bir kısmımız onu şeytanlaştırdı.
Sosyal medyanın zararları, hakkında yapılan onlarca araştırmayla sabit. Söz konusu araştırmalara göre sosyal medya; strese, dikkat dağınıklığına, depresyona neden olabiliyor. Peki ya yararları? Elimizdeki küçük teknolojik aletler, dünya üzerinde bize en uzak noktada bulunan kişiyle iletişime geçebilme imkanı dışında ne fayda sağlıyor? Neden bizim için bu kadar vazgeçilmez?
Yazılım teknolojileri şirketi sahibi Bülent Licis, sosyal medyanın daha birçok şey gibi hem yararlı hem de zararlı olduğunu düşünüyor ve şu soruyu soruyor:
“Sosyal medya mı kullanıyorsunuz yoksa sosyal medya tarafından kullanılıyor musunuz?”
Başarılı iş insanı Bülent Licis, sosyal medyanın yararları ve zararlarına dair değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:
“Zararlı olduğunu bildiğiniz şeyleri düşünün; nükleer enerji, morfin, belki ulaşım araçları bile. Sonuçta ulaşım alanındaki teknolojiler ile bir tank da yapabilirsiniz. Hatta işi biraz ileri götürelim ve Boston Dynamics’in robotlarından bahsedelim. Kimilerimize göre faydalı bir icat kimilerimize göre insanlığın sonunu getirebilecek bir tehlike. Peki bunları kötü kılan, şeytani kılan şeylerin ortak noktası ne? Ben söyleyeyim, insanlık. Hiçbir teknoloji ve/veya madde tek başına özünde iyi veya kötü olamaz. O ‘şeyin’ fayda mı yarar mı sağlayacağı tamamen onu kullanan veya yönlendiren insanın elindedir. Morfin ağrılarınıza son veren medikal bir ilaç da olabilir uyuşturucu da, nükleer enerji alternatif bir enerji kaynağı da olabilir yıkım getiren bir bomba da. Sosyal medya için de aynısı geçerli. Dünya üzerinde hemen herkesin yararlı saydığı kitaplar bile insanlık tarihinde zararlı bilgiler içerdiği gerekçesiyle yakıldı, toplatıldı. Nihai olarak nesneye insan anlam yükledi ve kullandı. Sosyal medyayı faydalı kullanmak tamamen sizin elinizde.”
düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz
Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir