COVID-19 Salgını Sürecinde Şirket Yönetimi
COVID-19 Salgını Sürecinde Şirket Yönetimi
Uluslararası şirketler ve küçük işletmeler 2020 yılını iyimserlikle karşıladı. ABD ekonomisi patlama yaşıyor, satışlar ve karlar tüm zamanların en yüksek seviyelerini gösteriyordu. Ancak pek çok yönetici için olumlu geçen 3 ayın ardından koronavirüs her şeyi değiştirdi.
Yazılım teknolojileri şirketi sahibi başarılı iş insanı Bülent Liçis aşı çalışmaları ile birlikte 2021 yılına da tıpkı bir önceki yıl gibi umutlu başlandığını ancak salgının yıkıcı etkilerinin hala devam ettiğini ifade etti. Bülent Licis, tüm ekonomik beklentileri altüst eden sürecin başlangıcını ve kriz anında yapılması gerekenleri değerlendirdi.
Licis, mart ayında Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan şu açıklamayı hatırlatarak sözlerine başladı;
“Hızlı olun, pişmanlık duymayın; ilk hareket eden siz olmalısınız. Hızlı hareket etmezseniz ve hazırlıklı olmazsanız virüs sizi yakalayacaktır… Hareket etmeden önce bir sonraki adımınızın doğruluğundan emin olmanız gerekiyorsa, asla kazanamayacaksınız. Acil durum yönetimi söz konusu olduğunda mükemmellik, iyinin düşmanıdır. Hız, mükemmellikten üstündür. En büyük hata hareket etmemek ve başarısızlık korkusuyla felç olmaktır.”
Yukarıdaki açıklamanın hükümetlere ithafen yapıldığını ancak birçok şirketin de bu tavsiyeye uyması gerektiğini kaydeden Licis, hızlı ve kararlı adımlar atan şirketlerin bu süreci en az zararla atlattıklarını dile getirdi.
Önümüzdeki süreç için ise proaktif bir yönetim planı oluşturmanın şart olduğunu söyleyen başarılı iş insanı, yöneticilerin olası sorunları tespit etmeleri ve bu sorunlara karşı eylem planı oluşturması gerektiğini kaydetti.
Bülent Licis kriz yönetimi için meslektaşlarına şu tavsiyelerde bulundu:
- Bir kriz iletişim planı geliştirin ve uygulayın
- Çalışanlarınızın uzaktan çalışma süreçlerindeki aksaklıkları tespit edin
- Tedarik zincirindeki kesintileri belirleyin
- Müşterilere değer katmanın yaratıcı yollarını bulun
- Yeni hizmetler, ürünler ve yaratıcı çözümlerle değişen müşteri taleplerine uyum sağlayın
- Şeffaf olun
Liçis sözlerine şu ifadeler ile devam etti: “Pandemi gibi kaotik bir ortamda, şeffaflık yukarıda sıraladığım öneriler içinde en önemlilerinden biri. Kriz ortamında şeffaflık güven oluşturur. Krizi en az zararla atmak için ise öncelikli olarak çalışanların liderlerine güven duyması gerekir. Peki bir lider nasıl güven inşa eder? 1- Yetkinlik, 2- etik değerler. Kurum içi süreklilik sağlamak şirketinizi ayakta tutacak en önemli unsurlardan biridir. Kurum içi süreklilik ise ancak çalışanlarınızla kurduğunuz pozitif iletişim ile mümkündür. Alanında yetkin ve etik değerlerine bağlı bir yönetici bu güveni, pozitif iletişimi sağlayabilir.”
düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz
Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir