Bülent Liçis’ten, Evde Uygulayabileceğiniz Çevre Dostu Alışkanlıklar

Bülent Liçis’ten, Evde Uygulayabileceğiniz Çevre Dostu Alışkanlıklar

Aralık 1, 2020 Röportaj 2

Bülent Liçis’ten, Evde Uygulayabileceğiniz Çevre Dostu Alışkanlıklar

Birçoğumuz, çevreye karşı oldukça duyarlı olsak da bazen tam olarak evde ne yapacağımızı bilmediğimiz için, bazen de unutkanlıklarımız nedeniyle üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiremeyebiliyoruz.

Çevre Mühendisi Bülent Liçis, bize bu sorumluluklarımızı ve çevreyi yavaş yavaş yok eden günlük alışkanlıklarımızı hatırlatarak, evlerimizde otururken bile büyük farklar yaratabileceğimizi söylüyor. Bülent Licis’e göre, evlerimizde yapacağımız küçük değişiklikler, binlerce kilometre uzağımızdaki bir canlının yaşam alanını koruyabilir hatta hayatını kurtarabilir.

Bu makalede; “Küçük şeyler bile çok ciddi farklar yaratır” diyen Bülent Licis’in, gezegendeki etkimizi azaltmamızı sağlayacak bazı tavsiyelerine yer vereceğiz.

Işıkları Kapatmak

Muhtemelen bunu daha önce milyonlarca kez duymuşsunuzdur. Ancak odadan çıkarken ışığı kapatmak, sadece birkaç dakikalığına olsa bile, çevrede gerçekten bir fark yaratır. Çünkü sınırlı da olsa bir enerji kaynağı tasarrufu sağlar.

Suyu Yeteri Kadar Isıtmak

Çoğu insan, ihtiyaç duyduğu su miktarını ve sıcaklığını belirlemeden çok miktarda su kaynatır. Dolu bir su ısıtıcısının kaynama seviyesine gelmesi aslında bütün bir evi aydınlatmaya yetecek kadar güç kullanır. Bu nedenle, enerji kullanımını azaltmaya yardımcı olabilecek enerji verimli veya ne kadar su gerektiğini ölçen su ısıtıcılarından kullanabilirsiniz. Bu cihazlardan almak istemiyorsanız da bir kupa kahve için ihtiyacınız olan su miktarını ve sıcaklığını önceden planlayarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Çiftlik Eti Tüketimini Sınırlandırmak

Büyükbaş çiftlik hayvanlarını beslemek için binlerce dönümlük yağmur ormanları kesilerek soya mahsulleri ve tahıllar yetiştiriliyor. Ayrıca, BM tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, büyükbaş hayvanların sera etkisine neden olan gaz salınımlarının çevreye motorlu taşıtlardan çok daha fazla ölçüde zarar verdiğini ortaya çıkardı.

Siz de karbon ayak izinizi önemli ölçüde azaltmak için çiftlik hayvanlarını tüketmemeyi ya da tüketimi azaltmayı düşünebilirsiniz.

Seyahat Şeklini Değiştirmek

Seyahat şeklimiz hayatımızdaki en büyük çevre kirleticilerinden biridir. Seyahat alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yapmak çevreyi, yerel kirlilik seviyesini ve sağlığınızı oldukça önemli ölçüde etkileyecektir. Bu nedenle, haftada birkaç defa işe araba yerine bisikletle, yürüyerek ya da toplu taşıma kullanarak gitmeyi düşünebilirsiniz.

Kağıt İsrafını Azaltmak

Evde ve işte kağıt israfını azaltmaya yönelik girişimlerde bulunabilir, kullanılan kağıt ve kartonları çöpe atmak yerine geri dönüme gönderebilirsiniz.

Musluğu Kapatmak

Bulaşıkları yıkarken veya dişlerinizi fırçalarken, musluğu çalışır durumda bırakmak büyük miktarda su israfına neden olur. Küçük bir su tasarrufu gibi görünebilir, ancak bulaşıkları yıkamadan önce ıslatmak ve dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmak gerçekten kullandığınız su miktarını azaltır. Ayrıca damlatan musluklarınızı ya da klozeti tamir ettirmek de oldukça önemlidir. Bu küçük uygulamalar sayesinde hem doğaya hem de bütçenize ciddi katkılarda bulunmuş olursunuz.

Plastik Torba Kullanmamak

Market alışverişlerinizden aldığımız plastik poşetler yerine tekrar kullanılabilen bez çantalardan edinerek doğayı gerçekten çok büyük bir zehirden kurtarabilirsiniz.

Plastik Ambalaj Kullanmamak

Aynı şekilde plastik ambalajlı ürünlerini almamak ya da azaltmak çevre için yapabileceğiniz en basit ve en etkili çözümlerden biridir. Eğer bu ürünleri almak zorundaysanız, geri dönüşüme uygun olup olmadığını görmek için ambalajların üzerindeki geri dönüşüm numaralarını kontrol edebilirsiniz.

Sifonu Doğru Kullanmak

Evlerimizde en çok su kullanımına sebep olan işlemlerden bir tanesi de hiç kuşkusuz sifonlar. Siz de su kullanımını en aza indirgemek için düşük tuvalet rezervuarı kullanabilir ya da doldurduğunuz bir pet şişeyi rezervuarınıza koyabilirsiniz.

 

Bülent Liçis Hakkında

Bülent Licis:

2 Comments

  1. Cüneyt Tekin

    Mart 3, 2021
    Yanıtla

    Merhaba, çiftlik eti tüketimini sınırlandırma hakkında alternatif olabilecek besin öneriniz var mı? Geçenlerde Bill Gates de aynı konuya değinmişti. Sizce yapay et ne kadar sağlıklı olur? Şu anda hemen hemen her besinin yapayı üretilmekte. Bal, elma, zeytinyağı, hatta tavuklar bile GDO'lu artık. Ve vatandaşın ayırt etmesi oldukça zor. Et için de benzer tehlikeler mevcut mu?

    • Bülent Licis

      Mart 3, 2021
      Yanıtla

      Merhaba. Aslında yazıda anlatmak istediğim et tüketimini tamamen bırakmak değil. Bu, bireylerin kendi tercihidir tabii. Demek istediğim, bu besini aşırı seviyelerde değil de yeteri kadar tüketmek. Zaten pek çok araştırma, fazla et tüketiminin insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini gösteriyor.
      Yapay et konusu ise, şu an için çok fazla bilinmezlik barındırıyor. Ette bulunan tüm besin ögelerini taşırsa ve lezzet konusunda da başarılı olursa neden olmasın

düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz

Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Bir yanıt yazın