İş Yerinde Problem Çözme Becerileri Neden Önemlidir?

İş Yerinde Problem Çözme Becerileri Neden Önemlidir?

Mart 25, 2021 Röportaj 0

İş Yerinde Problem Çözme Becerileri Neden Önemlidir?

Problem çözme, her pozisyon ve her endüstri için geçerli olan evrensel bir iş becerisidir.

Herkese işyerinde bir tür problem çözme görevi verilmiş olsa da, tüm çalışanlar bu konuda iyi olmayabilir.

Bülent Liçis, problem çözmede yer alan kritik bileşenleri anlamanın, bu beceri setini geliştirmenize ve uzmanlığınızı işverenlere göstermenize yardımcı olacağını dile getiriyor. Bülent Liçis’e göre güçlü problem çözücüler, her takım için değerli bir katkıdır.

Problem çözmenin dört aşaması

Problem çözmek için birçok farklı yaklaşım kullanabilirsiniz, ancak hangi yolu seçerseniz seçin, genellikle dört farklı aşamada çalışacaksınız. Sürecin her adımını anlamak, akıllı ve uygulanabilir bir çözüme giden yolculuğunuzda size daha iyi hizmet verebilmek için problem becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

Sorunu tanımlayın: Karşılaştığınız sorunu belirleyin. Neyin yanlış olduğuna dair ayrıntılı bir resim oluşturmak için sorun alanını yakından inceleyin. Çalışan davranışını, işyeri politikalarını ve işletim prosedürlerini analiz edin. Bu noktada odağınızı sorun üzerinde tutun ve sorunu bir çözüm açısından tanımlama dürtüsüne direnin. Örneğin, “Eğitim prosedürlerini iyileştirmemiz gerekiyor” sorundan çok çözüme hitap ediyor. “Satış belgeleri tutarsız” sorunu daha iyi tanımlar.

Beyin fırtınası yapın: Bu, problem çözmenin en önemli aşamalarından biridir. Dikkatli bir yaratıcılık ve mantıksal düşünme dengesi gerektirir. Olası tüm alternatifleri karşılaştırın. Her yaklaşım için gerekli olan parayı, zamanı, personeli, kaynakları ve çeşitli stratejilerden bekleyebileceğiniz getiriyi analiz edin.

En iyi stratejiyi seçin: Bu aşamada güçlü karar verme esastır. Tüm seçeneklerinizi dikkatlice gözden geçirdikten sonra, sorununuz için en iyi stratejiyi seçmeli ve seçiminize bağlı kalmalısınız. Tek bir plana bağlı kalmakta tereddüt eden çalışanlar, sürecin bu önemli noktasında sıkışıp kaldıkları için iyi problem çözücü sayılmazlar.

Çözümünüzü uygulayın: Uygulama, problem çözme sürecinin kritik zirvesidir. Burası bir eylem planı hazırladığınız, bunu uygun personel ile paylaştığınız ve seçtiğiniz yaklaşımı takip ettiğiniz yerdir.

 

Bülent Liçis Hakkında

Deniz Mutlu:

0 Comments

düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz

Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir

Bir yanıt yazın