İklim Değişikliğinin Nedenleri
İklim Değişikliğinin Nedenleri
Pek çok insan, ya güvenilmez kaynaklar ya da kasıtlı yanlış bilgiler nedeniyle iklim değişikliğinin gerçekte ne anlama geldiğini bilmiyor. Bu da, bu kavram ile ilgili bir dizi efsanenin ortaya çıkmasına neden oluyor.
Biz de bu konuyu, objektif ve bilimsel bir bakış açısıyla ele alabilmek için Çevre Mühendisi Bülent Liçis ile bir söyleşi gerçekleştirdik. İklim değişikliğinin nedenlerini ve sonuçlarını detaylı bir şekilde anlatan Bülent Liçis, ilk olarak sıklıkla karıştırılan iki kavramı açıklığa kavuşturmamız gerektiğini belirtiyor: İklim değişikliği ve küresel ısınma.
Bununla birlikte, iklim değişikliğine neden olanın küresel ısınma olduğu düşünüldüğünde, aralarında önemli bir fark var. Gezegen, yapısı gereği sıcak olduğundan, bu sıcaklık daha fazla yükseldikçe iklim değişir.
Dünyanın diğer dönemlerde doğal olarak ısındığı ve soğuduğu kesin olmasına rağmen, bu tür döngüler önceleri milyonlarca yıl sürerken, şimdi sadece 200 yıllık bir süre içinde gerçekleşiyor.
İklim değişikliğinin ana nedeni; fiziksel, biyolojik ve beşeri sistemler üzerinde pek çok olumsuz sonuçları olan küresel ısınmadır.
Küresel ısınmaya, atmosferin Güneş’in ısısının bir kısmını tuttuğu ve Dünya’nın yaşamı barındırmak için gerekli koşulları korumasına izin verdiği doğal bir süreç olan sera etkisi neden olur. Sera etkisi olmasaydı, gezegenin ortalama sıcaklığı -18 ºC olurdu.
Sorun şu ki; günlük insan faaliyetleri, sera etkisini en üst düzeye çıkararak gezegenin sıcaklığının daha da artmasına neden oluyor.
Sera Gazları
Karbondioksit, Metan, Azot oksit, HCFC’ler: Esas olarak elektrik üretiminde, ulaşımda, ısınmada, sanayide ve inşaatta fosil yakıtların kullanılmasından kaynaklanır. Ayrıca hayvancılık, tarım (esas olarak pirinç tarımı), atık su arıtımı ve diğerlerinin yanı sıra düzenli depolama alanlarından da kaynaklanmaktadır.
Arazi Ekosistemlerinin İmha Edilmesi Ve Ormanların Bozulması
Ormansızlaşma, iklim değişikliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Ormanlar ve yağmur ormanları son derece hızlı bir şekilde yok oluyor. Son 10 yılda, yaklaşık 13 milyon hektarlık orman tahrip edildi.
Deniz Ekosistemlerinin İmha Edilmesi
Okyanuslar aynı zamanda karbon yutuculardır ve CO2’nin yüzde 50’sine kadarını emer. Sorun şu ki, bu oran sınıra ulaştığında okyanus asitlenir. Bu da, deniz florasında ve faunasında ölümlere, hastalıklara neden olur.
Nüfus Artışı
İnsan nüfusu katlanarak artıyor. Bugün neredeyse 7,7 milyardan fazla insan var ve bu sayı, 2050’ye kadar en az 2 milyar daha artacak. Bu durum, daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulmasına neden olarak, tüm üretim süreçlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarındaki artışı hızlandırır.
düşüncelerinizi Paylaşmak İstermisiniz
Email Adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir